Spørsmål og svar

Her har vi samlet de vanligste spørsmålene og svarene rundt åreknuter

Hva er åreknuter?

Åreknuter er utvidede blodårer, vener, som ligger synlig rett under huden. Årsaken til at disse oppstår kommer av en kombinasjon av svekkede og utvidede venevegger og lekkasje over veneklaffene som finnes i beina. Denne «lekkasjen» fører til at blodstrømningen tilbake til hjertet blir redusert. Det oppstår et økt trykk i venesystemet i benet, som deretter fører til utvikling av åreknuter.

Hvilke symptomer er vanlige?

Vanlige symptomer ved åreknuter er tyngde-, spenning- og trøtthetsfornemmelse i det aktuelle beinet. Noen personer utvikler også kløe, ømhet og smerte lokalt rundt åreknutene. Plagene varierer ofte gjennom døgnet og øker ofte utover dagen. Plagene lindres ofte når man ligger ned, eller bruker støttestrømpe.

FAQ

Er åreknuter arvelig?

Ja, ca 80 % har slektninger med åreknuter.

Hvor tar blodet veien når man opererer bort vener/årer?

95 % av tilbakstrømningen av blod til hjertet fra beina går via det dype åresystemet/venesystemet. Åreknuter synes i det overfladiske åresystemet, som kan behandles uten risiko for konsekvenser for blodomløpet.

Kan åreknuter komme tilbake?

Åreknutesykdom er en kronisk sykdomstilstand, der sjansen for å utvikle nye åreknuter ikke hemmes av en operasjon. Flere studier viser at risikoen for tilbakefall i et operert område ligger på rundt 5-10 %.

Hva skjer om jeg ikke behandler mine åreknuter?

Åreknutene har en tendens til å øke i størrelse og utbredelse med tiden, og ubehandlede åreknuter kan føre til kroniske hudforandringer(pigmentforandringer, eksem) og økt risiko for synlig venetrombose(tromboflebit/lokal inflammasjon). Kroniske bensår kan også oppstå på grunn av ubehandlede åreknuter.

Hvilke moderne teknikker finnes på markedet og hvilke fordeler har disse sammenlignet med en «klassisk operasjon»/«stripping»?

Fordelene med en moderne behandling kan sammenfattes kort: Effektiv, trygg og skånsom. Behandling uten behov for narkose. Ofte ikke behov for sykemelding. Du er raskt tilbake i den normale hverdagen.

Hvilken metode anbefales for meg?

Sammen med din karkirurg utformes en individuell behandlingsplan, som ikke bare tar hensyn til din anatomi, men også dine ønsker.

Hvor lang tid tar en åreknuteoperasjon?

20-40 minutter.

Kan man operere begge beina samtidig?

Ja, det kan man. Hos oss utføres nesten halvparten av alle behandlinger på begge beina samtidig. Man kan som oftest gå tilbake på jobb dagen etter operasjonen.

Får jeg arr etter behandlingen?

Nei! Mikrosnittene i huden varierer mellom 0,5-2 mm.

Hvordan kontrollerer man plasseringen av kateteret i åren under operasjonen?

Innføringen og plasseringen av kateteret under huden utføres ved hjelp av ultralyd under operasjonen. Dette innebærer at kirurgen hele tiden har full oversikt over årene under behandlingen.

Hva er sklerosering?

Ved sklerosering injiserer man små mengder av substansen Aethoxysclerol i de sprengte blodkarene eller åreknuten. Dette fører til at det lages et lite blodkoagel som tetter igjen åren/venen. Effekten blir at oksygenforsyningen til åreveggen stanses, og at åren langsomt skrumper inn og forsvinner.

Hva er bivirkningene ved sklerosering?

Relativt uvanlig, men i noen tilfeller kan det oppstå en midlertidig svak brun misfarging i huden over det behandlede sprengte blodkaret. Det tar ofte måneder før denne forsvinner.

Er sklerosering smertefullt?

Injeksjonen utføres med den aller tynneste nålen som produseres. Dette medfører minimalt med ubehag under behandlingen. Lokalbedøvelse er aldri nødvendig.

Hva bør jeg tenke på etter en sklerosering?

Normal daglig aktivitet kan gjenopptas direkte etter behandlingen. Vi anbefaler støttestrømpe i 1 uke. Du bør unngå direkte soleksponering og badstue de første 3-4 ukene etter behandlingen.

Hvor lenge bør jeg bruke støttestrømper?

1 uke etter behandling.